Gemeenteraad van Aalst benoemt Antoine Muylaert tot ereburgemeester, maar hij blijft vooral Herdersemnaar. “Ik heb me nooit Aalstenaar gevoeld.”

In de gemeenteraad van Aalst heeft Antoine Muylaert (87) de titel van ereburgemeester gekregen. Hij was de laatste burgemeester van Herdersem, tot het dorp tegen zijn zin fusioneerde met Aalst.

Antoine Muylaert was tussen 1970 en 1976 burgemeester van Herdersem voor de CVP. Voordien zat hij zes jaar in de oppositie. Meer dan 40 jaar later verleende de gemeenteraad van Aalst hem de titel van ereburgemeester. Voor Antoine Muylaert was het één van de eerste keren geweest dat hij de gemeenteraad van Aalst was, want na de fusie stapte hij uit de politiek. “Ik heb me nooit een Aalstenaar gevoeld, altijd een Herdersemnaar. In hart en ziel”, zegt hij. Al is hij wel fier op de erkenning die hij nu krijgt.

Eddy Couckuyt, afkomstig van Herdersem en van dezelfde politieke partij, sprak een dankwoord uit. “Het was voor mij niet verwonderlijk dat u burgemeester bent geworden van Herdersem. Ik ken u al van kindsbeen af en u stak erboven uit. Altijd aanspreekbaar, altijd vriendelijk, u luisterde naar de mensen”, zei Couckuyt. “Uw burgemeesterschap werd doorkruist door de fusie. Helaas lukte het niet om met de Faluintjesdorpen Herdersem, Baardegem, Meldert en Moorsel een gemeente te vormen, maar sloot Herdersem aan bij Aalst”, zei Couckuyt.

Vera Van Der Borght (Open Vld) herinnerde zich nog dat Muylaert een betoging organiseerde richting Aalst. “En er werden bussen ingelegd naar Verviers, waar de bevoegde minister woonde”, zei ze. “U koos er bewust voor om niet in de Aalsterse politiek te stappen.”

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) diste een artikel op uit de Voorpost van 31 december 1976. “‘Ontroerend afscheid van Herdersem’ staat er te lezen. 40 jaar geleden was er heel wat te doen rond de gemeentefusies. Een stukje politieke geschiedenis”, zei de burgemeester.

Bron & foto: HLN – Rutger Lievens